Menu

Interviewtje met Nicole Martens, Eroticabeursbazin te Vlaanderen

Het Seksjournaal | Interviewtje met Nicole Martens, Eroticabeursbazin te Vlaanderen | nicole-martens-bij-het-seksjournaal.jpg

Kort interview met, en een oproep door, Nicole Martens, organisator van de jaarlijkse Erotica, Body & Beauty beurzen te Antwerpen, Mechelen en Hasselt.

Het is om en rond acht uur ’s avonds, op zaterdag, meestal de drukste van de drie beursdagen in Antwerpen. We zitten met beursorganisator Nicole (Martens) semi-afgezonderd in de loze ontvangsthal van Ingang 1 van de Expohallen. We zijn al zo’n kwartiertje in gesprek als een lange, fraaie travestiet met partner aan komt lopen. Zij en Nicole kennen elkaar, de regelvrouw staakt subiet het gesprek en vraagt (vermoedelijk, want het gaat in rap West- of Oost-Vlaams) hoe ze het vinden. Uit het antwoord en lichaamstaal valt op te maken dat het stel het prima naar de zin heeft. En ook zoiets als: “Wij zijn hier vanaf drie uur.” Na nog wat uitwisselingen meldt Nicole zich weer, grijnzend. “Dat is wat ik heb geleerd: alles wat je doet, doe het met hart en ziel."

Breed publiek

Beginjaren 2000 was Martens zelf standhouder op seksbeurzen met o.a. erotische chocola en toys. De toenmalige beurzen waren altijd dezelfde qua inrichting, standhouders en shows. Toen aan haar werd gevraagd de seksbeurs in Hasselt nabij Nederlands Limburg over te nemen zei ze meteen ja. Was de trend destijds dat seksbeurzen verhardden, Martens wilde een breder publiek aanspreken en maakte er een happening van waar “body” en “beauty” een ferme positie kregen naast seks. E voila: de Erotica, Body & Beauty Beurs was een feit. Al snel organiseerde ze jaarlijks de beurs, met ook edities in Mechelen, hier te Antwerpen en in Waregem, maar die locatie is na 2016 afgevallen.

Als organisatie proberen we elk jaar onze beurzen te verbeteren en streven continu naar perfectie om u de wereld van de erotiek te laten beleven op een klassevolle, prikkelende en niet aanstootgevende manier. (foto: Ero Expo)

Thema en actualiteit

Even was er in België sprake van een beurzentweestrijd: extreem versus soft. “Zes jaar geleden verscheen er een andere beursorganisator in België, met veel hardere en extremere shows en materiaal. Maar ge ziet: wij zijn er nog, zij niet meer”, zegt de Belgische beursvrouw droog.
De zachtere en bredere formule vult Nicole iedere editie aan met een thema en vernieuwende acts en onderwerpen. Deze keer was rockabilly het thema, het rauwere muziekneefje van rock and roll. “Geen gelukkige keuze dit keer”, aldus Martens, “mensen uit die scene zijn niet echt met erotiekbeurzen bezig. We konden geen goede acts vinden.” Maar goed, afgezien van de schitterende afwezigheid van jaren vijftig muziek en mensen, is de erotische actualiteit wel goed vertegenwoordigd. Uiteraard de pornosterren en erotische entertainers van het moment, maar ook stands met virtual reality en sekspoppen. En natuurlijk BDSM en een voorproefparenclub.

Jij een win/win-idee?

Een aantal jaar geleden had ze ook een niet al te geslaagde stand: The Gay Bar. “Compleet met banners, natuurlijk de bar, maar weinig mensen durfden daar wat te drinken. Maar we hebben het geprobeerd, zoals we elke editie met iets nieuws komen”, zegt Nicole. Dat geldt dus ook voor de komende edities: Mechelen (oktober), Hasselt (november) en Antwerpen 2019. Dus heb je een idee voor iets vernieuwends op de Erotica, Body & Beauty Beurs – waar vooral in Hasselt en Antwerpen veel Nederlanders komen – mevrouw Martens ziet het graag!

“Zolang het maar een win/win-situatie is, sta ik overal voor open!"

Een man met een steekwagen vol dozen wijn komt langs. Hij kijkt naar Nicole en vraagt: “Is dat die reporter van het Nieuwsblad?”
“Nee, ik ben van het Seksjournaal, een seks en seksinfoblogje”, antwoord ik voor Nicole wat kan zeggen. “Ah, Rudy aangenaam, haar man”, en meteen erachteraan: “je kent het gezegde: ‘achter elke leider staat een sterke vrouw’, bij ons is het juist andersom. Nicole is de beursorganisator en ik haar manus van alles.’ Vreemd kijk ik hier niet van op, maar dat brengt mij wel op de laatste vraag: wat is voor deze bazin zo bijzonder aan het organiseren van drie Erotica, Body & Beauty Beurzen per jaar?  Lang hoeft ze niet na te denken: “De mensen en de kick dat je op donderdagmiddag een lege hal opbouwt tot wat het nu is.”

Auteur: Redactie
Publicatie: 24/02/2018 17:17

Subcategorieen